Gran magatzem

Il·luminació nadalenca d'uns grans magatzems a Frankfurt del Main (Alemanya).

Els grans magatzems, usat generalment en plural (en anglès department store, literalment, botiga per departaments o botiga de seccions)[1][2][3][4][5] són un establiment comercial de grans dimensions que ofereix una varietat de gènere en venta al públic encaminats a cobrir una àmplia gamma de necessitats: en particular la confecció (roba, llenceria, banyadors, etc.), però també calçat (sabates, botes, sabatilles, espardenyes, calçat esportiu, etc.), complements (cinturons, capells, barrets, guants, paraigües, ventalls, etc.), joieria (joies, rellotges, etc.), drogueria i perfumeria (perfums, maquillatge, cosmètica, productes d'higiene personal, etc.), parament de la llar (vaixella, coberteria, cristalleria, estovalles, tovallons, llençols, cortines, tovalloles, etc.), parament de la cuina o de cocció (olles, cassoles, paelles, estris, etc.), decoració, il·luminació (làmpades, etc.), electrodomèstics (cafeteres, rentavaixelles, rentadores, neveres, etc), electrònica i informàtica, i a vegades també alimentació, productes de neteja i química de la llar, merceria (articles per cosir), alguns articles de ferreteria, etc.

Se situen al centre de les ciutats, solen tenir diverses plantes i divideixen la seva superfície comercial en seccions com ara les esmentades més amunt.

Neixen al segle XIX com a resultat de la revolució industrial i del desenvolupament comercial de la indústria tèxtil, i substitueixen els primers basars de roba.[6] Es diferencia fonamentalment del centre comercial, perquè els grans magatzems pertanyen a una única empresa, conformen una única botiga, i es troben en un sol edific de grans dimensions, a més de trobar-se al centre de la ciutat i no a la seva perifèria o directament afora. No consisteix en diferents botigues agrupades en un sol lloc, com ara un centre comercial, ni d'un hipermercat, perquè l'alimentació no és la seva major prioritat en la venda. De fet, son un dels precursors d'aquests dos tipus d'establiments, és a dir, de les grans superfícies.

Van aparèixer junt amb els passatges comercials o galeries comercials.[7][8] Avui en dia els grans magatzems conviuen amb les galeries o els passatges comercials, els centres comercials i les grans superfícies, a més de les petites, mitjanes i grans botigues típiques de qualsevol ciutat.

  1. «magatzem» Diccionari Normatiu Valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.
  2. «magatzem». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  3. «magatzem». Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  4. «gran magatzem» a l'UBTerm, centre de terminologia dels serveis lingüístics de la Universitat de Barcelona. [Accedit el 17-07-2021].
  5. «Gran magatzem». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  6. «Els Grans Magatzems a Barcelona. Els grans magatzems; Els orígens», Museu Virtual de la Moda de Catalunya, 23-04-2018. [Accedit el 17-07-2021].
  7. Carreras i Verdaguer, Carles. Geografia humana, Edicions Universitat de Barcelona, 1998, p. 182. [Accedit el 17-07-2021].
  8. «Passadissos abandonats. Decadència, oblit i redempció dels passatges comercials», Lucía Márquez, Lletraferit, 18-04-2021. [Accedit el 17-07-2021].

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy